Verloskundigenpraktijk Stadshagen Zwolle



De bevalling

De meeste kinderen worden rond de uitgerekende datum (bij 40 weken zwangerschap) geboren. Als de baby tussen de 37 en 42 weken zwangerschap wordt geboren is dat op tijd en begeleid ik de bevalling. Tussen de 34 en 36 weken van je zwangerschap gaan we praten over de bevalling.

Door jouw verwachtingen, vragen en wensen ten aanzien van de bevalling met mij te delen kan ik de zorg geven die je nodig hebt. Een bevalling is een bijzondere gebeurtenis die op de meeste vrouwen en partners een diepe indruk maakt. Van tevoren weet je niet hoe je bevalling zal verlopen. Met name als je voor het eerst gaat bevallen, is het lastig een voorstelling te maken. Het is goed om nagedacht te hebben over de bevalling. Het schrijven van een geboorteplan kan hierbij helpen. Deze bespreek ik met jullie rond 36 weken.

Belangrijk is het hebben van vertrouwen in je eigen lichaam zodat je je volledig aan de bevalling kunt overgeven. Het lichaam weet meestal goed wat het uiteindelijk moet doen. Angst werkt het proces weer tegen.

Ik zal je naar jouw behoefte begeleiden, zodat je de bevalling goed kunt doorstaan en je een trots en voldaan gevoel hebt na de bevalling. De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën in de andere 10% met het breken van de vliezen.

Breken van de vliezen

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Vaak zien we dat vrouwen voor het breken van de vliezen al weeën had, maar soms is het ook zo dat je nog geen weeën hebt. De hoeveelheid vruchtwater die vrouwen verliezen is heel verschillend. Bij de ene vrouw is het maar een klein beetje, terwijl bij de ander de hele broek of het bed nat is.

Kijk altijd goed naar de kleur van het vruchtwater en geef aan mij door hoe het eruit ziet. Lijkt het op water of is het een beetje roze met witte vlokjes? Dat is heel normaal. Is het vruchtwater echter geel, groen of bruin, bel dan direct. In dat geval kan de baby in het vruchtwater hebben gepoept. Als dit het geval is moet ik je doorsturen naar de gynaecoloog. Ook als het vruchtwater er bloederig uitziet, moet je direct bellen. Weet je niet zeker of je vliezen gebroken zijn of twijfel je over de kleur van het vruchtwater? Overleg dan even met mij, probeer wat vocht op te vangen in een bakje, maandverband of plastic zakje. Zodat als ik bij jullie kom goed kan beoordelen of het vruchtwater is. Wanneer de vliezen gebroken zijn, bestaat er een open verbinding met de baarmoeder. Als deze situatie lang bestaat (langer dan 24 uur) dan is er meer kans op infectie. Dus als je vliezen gebroken zijn en je hebt nog geen regelmatige weeën dan mag je:

  • geen bad meer nemen (douchen mag wel).
  • geen gemeenschap meer hebben.
  • niet meer inwendig wassen met (neutrale) zeep.
  • geen tampons gebruiken.

Dit alles helpt mee om infectie te voorkomen. Soms lukt voorkomen niet. Daarom krijg je als je vliezen gebroken zijn van de verloskundige instructies om zelf symptomen van een infectie op te kunnen merken en de verloskundige dan te bellen. Het eerste advies is dan ook om je eigen temperatuur te meten komt deze boven de 37,8 graden Celsius uit of stijgt je temperatuur met een halve graad Celsius neem dan ook direct contact op met mij.

Als je vliezen gebroken zijn en er zijn verder geen bijzonderheden dan kunnen we rustig afwachten tot er weeën komen. Meestal laten die een aantal uren op zich wachten. Indien je langer dan 24 uur gebroken vliezen hebt moet ik je doorsturen naar de gynaecoloog.

Ontsluitingsweeën

Een wee is een pijnlijke, steeds terugkerende samentrekking van de baarmoeder. Je buik wordt hierbij hard en je kunt de pijn voelen in je buik, rug en soms ook in de bovenbenen. Meestal begint de bevalling met onregelmatige weeën en lijkt het op een menstruatie-achtig gevoel, de weeën zijn nog niet zo krachtig. Het ene moment heb je bijvoorbeeld 4 weeën in 10 minuten, dan weer een half uur niets. Dit is een beetje de aanloopperiode naar het ‘echte’ werk en noemen we de voorbereidende fase. Op een gegeven moment begint er regelmaat in te komen.

Als de weeën regelmatig binnen de 10 minuten komen, begint de voorbereidende fase. Het is goed je te realiseren dat je in de opstartfase van de bevalling zit. Tijdens het begin van de bevalling vindt voornamelijk ‘rijping’ van de baarmoedermond plaats (het verweken en verstrijken van de baarmoedermond en –hals). Als de weeën binnen de 5 minuten komen gedurende 1 uur lang, kan je ervan uit gaan dat de bevalling echt begonnen is en niet meer afzakt. Met een eerste kindje kan je zeggen dat nu over het algemeen de ontsluiting begint te komen. Het eerste deel van de ontsluiting wordt de latente fase genoemd. Deze kan lang duren.

De bevalling, ontsluitingBehalve het opengaan van de baarmoedermond moet deze namelijk ook versoepelen en dunner worden. Het kan zijn dat ik de eerste keer kom kijken en bij het onderzoek 2 cm ontsluiting vaststel en drie uur later maar 1 cm meer, terwijl er eigenlijk wel veel gebeurd is aan versoepeling, maar dit niet valt te meten. Het voordeel van deze fase is, dat je geleidelijk kunt wennen aan de weeën. De weeën zijn nu meestal nog wel goed op te vangen, het is goed om een ontspannen houding te vinden om de weeën goed op te vangen. Op een gegeven moment worden de weeën een stuk heftiger, ze gaan nog sneller achter elkaar komen. Ze komen nu om de 2 tot 3 minuten en zijn moeilijker op te vangen; je hebt alle concentratie nodig. Nu kom je in de actieve fase van de bevalling terecht. Deze gaat een stuk sneller. Bij een normaal verloop van de bevalling zien we dat vrouwen meestal 1 cm per uur ontsluiten. Het laatste stukje van de ontsluiting voel je je vaak onrustig worden en heb je het gevoel dat je het niet meer kan volhouden. Meestal is dit een teken dat het nu begint op te schieten. Je begint meestal nu ook weer wat meer bloed te verliezen en hebt soms al een lichte neiging om af en toe mee te persen.

ik blijf in overleg met jullie continue steun geven tijdens de bevalling tenzij jullie het prettig vinden dat ik op een later tijdstip terug kom. Misselijkheid komt tijdens de ontsluiting veel voor, vaak bij 4 en 8 cm ontsluiting. Het belangrijkste tijdens de ontsluiting is om ontspanning te zoeken en tijdloos bezig te zijn.

De uitdrijving

Op een gegeven moment heb je volledige ontsluiting. De baarmoedermond is helemaal geopend en het kindje gaat de baarmoeder uitgedreven worden. Je verliest dan meestal wat meer bloed en hebt meestal een onhoudbare drang om mee te persen. Het voelt alsof je erge drang hebt om te poepen. Het persen duurt bij een eerste kindje gemiddeld 1 1/2 uur. Bij een tweede of volgende gaat dit een stuk sneller. Neem een houding aan die je zelf het prettigst vindt (Ik heb als je wilt ook een baarkruk bij me). Tijdens de bevalling luister ik regelmatig naar het hartje van de baby.

Tijdens de uitdrijving draait het hoofdje geleidelijk in het bekken dit gaat heel langzaam aan. Het eerste gedeelte van het persen kun je aan de buitenkant nog geen hoofdje zien, dit is normaal. Na verloop van tijd zie ik het hoofdje in de diepte verschijnen. Dan voel je ook meer druk op de onderkant. Tijdens het persen is het belangrijk om goed naar de instructies van mij te luisteren. Dit is om te voorkomen dat het hoofdje te snel geboren word en je zo min mogelijk uitscheurt. Als het hoofdje geboren is, volgt het lijfje meestal in dezelfde wee.

Na het zware werk is daar eindelijk jullie prachtige kindje, die ik gelijk op je buik leg. Na enkele minuten knipt de vader op aanwijzingen van mij de navelstreng door. De baby blijft bij je op de buik liggen, de kraamzorg zorgt ervoor dat de baby warm toegedekt wordt met een doek. Na verloop van tijd voel je weer een lichte wee en zal de placenta loskomen. Ik laat je dan nog een keertje persen om de placenta geboren te laten worden, over het algemeen zonder veel inspanning. Na de bevalling kijk ik altijd gelijk of je uitgescheurd bent en of dit misschien gehecht moet worden. Het hechten gebeurd altijd onder verdoving en voel je in principe niet. Wanneer het hechten klaar is, laten de kraamverzorgster en ik jullie even alleen zo kunnen jullie kennismaken even kennismaken met de baby en even met zijn drietjes bij komen en genieten!

Als laatste kijk ik jullie kindje na op afwijkingen en zullen we jullie kindje wegen.

Voor meer informatie over hoe bereid je je voor op de bevalling, klik hier.
Voor meer informatie hoe je om kan gaan met pijn, klik hier.

Verloskundigenpraktijk de Geboorte biedt verloskundige zorg aan vrouwen die wonen in Heino, Raalte, Wijhe, Olst, Lierderholthuis, Laag Zuthem, Windesheim en Zwolle.