Verloskundigenpraktijk Stadshagen Zwolle



Bevalling

geboorte in Stadshagen Zwolle Je bevalling is begonnen!

Verloskundigenpraktijk Stadshagen in Zwolle ziet de bevalling als een fysiologisch proces. Wij geloven in de kracht van de zwangere en barende zelf en willen dat jullie bevallen op een manier die bij jullie past! Irma en Jentje van Verloskundigenpraktijk Stadshagen en Diezerpoort in Zwolle, zullen er alles aan doen om jullie zo goed mogelijk voor te bereiden op deze wonderbaarlijke gebeurtenis. Zij doen dit samen met het ondersteunende team. En mochten er twee bevallingen tegelijk zijn, hebben we een goede achterwachtregeling met een andere Verloskundigenpraktijk. Wij hopen dat jullie met een goed gevoel terug kunnen kijken op onze begeleiding, tijdens dit bijzondere moment in jullie leven!

De geboorte

De geboorte van een kind is een van de bijzonderste momenten in je leven die je eens of een aantal keren mee gaat maken. Het moment dat je je eigen kindje in je armen hebt is onbeschrijfelijk en kun je alleen maar weten als je het hebt ervaren. Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode krijg je te maken met andere gevoelens en emoties die je voorheen misschien niet gekend hebt, tevens komen er veel  verantwoordelijkheden en onzekerheden om de hoek kijken. Verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle) wil de toekomstige ouders graag begeleiden in deze periode en wil jullie helpen het vertrouwen te krijgen in jullie zwangerschap, bevalling en het ouderschap.

Schrijf je direct in

  • Beladvies

    Voor 37 weken!

    In de volgende gevallen moet je Verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle) direct bellen:

    - Twijfel en/of ongerustheid
    - Koorts boven de 38,5 graden
    - Vaginaal bloedverlies
    - Vruchtwaterverlies
    - Regelmatig pijnlijk harde buiken
    - Minder kindsbewegingen voelen
    ____________________________________________________________________________

    Na 37 weken!

    In de volgende gevallen moet je ons direct bellen:

    - Twijfel en/of ongerustheid
    - Koorts boven de 38,5 graden
    - Minder kind beweging voelen

    Weeën:
    - Bij regelmatige weeën om de 3-5 minuten die tussen de 45 en 60 seconden aanhouden gedurende tenminste 1 uur.

    Vruchtwaterverlies:
    - Overdag als het vruchtwater helder (kleurloos / wit/ rozig of met vlokjes) van kleur is.
    - Altijd als het vruchtwater geel/groen/bruin van kleur is.
    - Altijd als het hoofdje niet ingedaald is, (dit hoor je tijdens de controle).

    Vaginaal bloedverlies:
    - Bij helderrood bloedverlies, zoals bij een menstruatie
    - Bij bloedverlies als er nog geen actieve weeën activiteit is.

    Let op svp! Bel ons al als je ons denkt over een uur nodig te hebben. We hebben dan de tijd om bv bij iemand anders afscheid te nemen en dan naar jullie toe te gaan! Gewoon doen!

  • Voorbereiding

    Voorlichtingsavond:
    Binnen Verloskundigenpraktijk Stadshagen wordt er ongeveer elke 6 weken een informatie avond over de bevalling gegeven. Deze wordt meestal verzorgd door Kalinka van Vehmendahl . We vinden het het leukst als de partner meegaat naar die avond, want ook bijvoorbeeld handvatten over hoe omgaan met een bevallende vrouw is een onderwerp.

    In het Isala in Zwolle wordt elke maand een voorlichtingsavond over de bevalling georganiseerd. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden.
    ____________________________________________________________________________

    Geboorteplan:

    Rond 36 weken zwangerschap bespreken de verloskundige van Stadshagen en Diezerpoort (Zwolle) alvast wat jouw verwachtingen, vragen en wensen ten aanzien van de bevalling zijn. Van tevoren weet je niet hoe je bevalling zal verlopen. Met name als je voor het eerst gaat bevallen, is het lastig een voorstelling te maken. Het is goed om nagedacht te hebben over de bevalling. Het schrijven van een geboorteplan kan hierbij helpen, maar is niet verplicht.
    Op : deVerloskundige.nl kan je meer informatie vinden en een voorbeeld van een bevalplan.
    ____________________________________________________________________________

    Wat heb je nodig?

    Vanaf 37 weken is het goed om je bed op minimaal 80 en maximaal 90 centimeter hoogte te zetten. Ook als je niet thuis bevalt, moet je bed op de juiste hoogte staan voor een goede werkhoogte voor de kraamverzorgster.

    Thuis moeten de volgende spullen aanwezig zijn:

    - Kraampakket (deze wordt afhankelijk van je zorgverzekering vergoed)
    - 2 emmers en 2 vuilniszakken
    - 2 metalen kruiken en kruikenzakken
    - tenminste 10 hydrofiel luiers
    - kleertjes voor de baby (waaronder tenminste 2 mutsjes)
    - 2 thermometers
    - zaklamp met reservebatterijen

    Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen, is het verstandig om vanaf 37 weken een bevaltas klaar te hebben staan met:

    - Zwangerschapskaart van Verloskundigenpraktijk Stadshagen, deze krijg je bij ongeveer 37 weken zwangerschap, zodat je je gegevens bij je hebt.
    - Een print van je bevalplan.
    - Pasje van je zorgverzekering en identiteitsbewijs
    - Kleding voor jezelf (voor tijdens en na de bevalling), warme sokken, ondergoed, BH, slippers of pantoffels, toilettas
    - Kleding voor de baby (2 rompertjes, 2 pakjes, vestje, 2 paar sokjes, 2 mutsjes), omslagdoek
    - Fototoestel (met extra batterijen of oplader), of je telefoon met een oplader.
    - Autostoeltje
    Ook als je van plan bent om thuis te bevallen, is het verstandig om een Beval- tas klaar te hebben staan voor de zekerheid.
    - soms is het fijn om je favoriete eten of bv een zoutlamp of een playlist met jouw muziek mee te nemen.

  • Waar Bevallen

    Waar bevallen?

    In Nederland is er keuzevrijheid wat betreft de plaats van bevallen. Je kan thuis bevallen of poliklinisch in het ziekenhuis. In het laatste geval gaat de verloskundige met je mee naar het ziekenhuis voor de begeleiding.
    ____________________________________________________________________________

    De thuisbevalling:

    In Nederland is er sprake van een unieke situatie waarin je thuis mag bevallen. Bij een thuisbevalling bepaal je zelf de sfeer in huis. Wij als verloskundigen van Stadshagen en Diezerpoort in Zwolle, geassisteerd door de kraamverzorgster, begeleiden je bevalling. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster ervoor dat alles wordt opgeruimd en zowel jij als jullie baby worden verzorgd. Jullie kunnen dan samen in je eigen bed rustig bijkomen en van jullie baby genieten. Wanneer er zich onverhoopt problemen voordoen tijdens of na de bevalling, dan zullen wij als verloskundigen van Stadshagen en Diezerpoort de gynaecoloog/kinderarts consulteren en er (indien nodig) voor zorgen dat je zo snel mogelijk in het ziekenhuis terecht komt.
    ____________________________________________________________________________

    De poliklinische bevalling:

    Poliklinische bevallingen vinden plaats in het Isala in Zwolle. Je huurt als het ware een kamer van het ziekenhuis om daar te bevallen. Als verloskundigen van Stadshagen en Diezerpoort begeleiden wij jouw bevalling samen met een kraamverpleegkundige of kraamverzorgster. Tijdens de ontsluitingsfase komen we eerst thuis kijken hoe de ontsluiting vordert. Wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, bellen we het ziekenhuis om te vragen of er een kamer vrij is.
    Tegenwoordig is het soms nodig diverse ziekenhuizen te benaderen, voordat er een plekje vrij is. Maak dus alvast een Top 3 van waar je zou willen bevallen.
    Het is de bedoeling dat je zelf zorgt voor vervoer naar het ziekenhuis. Wanneer je geen auto hebt, kun je een taxi bellen. Na een poliklinische bevalling mag je nog een paar uren in het ziekenhuis verblijven. De kraamverpleegkundige/kraamverzorgster doet dan de verzorging van jou en de baby. Indien jullie naar huis gaan, mogen jullie je eigen kraamzorg organisatie bellen; er komt dan een kraamverzorgster naar jullie huis, die jullie de eerste uren na de bevalling thuis op weg helpt. Wil je poliklinisch bevallen, houdt dan rekening met een eigen bijdrage in de kosten. De hoogte van je eigen bijdrage is afhankelijk van je verzekering.
    ____________________________________________________________________________

    Ziekenhuis:

    Je bevalt in het ziekenhuis als hier een medische reden voor is. Dat betekent dat alle medische hulp en begeleiding van de juiste mensen voorhanden is. De regie van je bevalling ligt in het ziekenhuis veel minder in jouw handen. Wel kan een geboorteplan je helpen bij het kenbaar maken van je wensen.

    Voordelen:
    - Een medische indicatie betekent dat jouw conditie van die van je baby goed in de gaten gehouden wordt. De verloskundige in het ziekenhuis en de gynaecoloog streven ernaar je de beste zorg te geven en proberen problemen te voorkomen.
    - In ziekenhuizen leveren ze steeds meer patiëntgerichte zorg. Bespreek je wensen aan de hand van een geboorteplan.

    Nadelen:
    - Minder inspraak over eigen bevalling.
    - Een medische indicatie betekent dat de conditie van je baby goed in de gaten gehouden wordt (bijvoorbeeld door apparatuur). Dat betekent dat je vaak minder bewegingsvrijheid hebt. Wil je bijvoorbeeld douchen: dat kan alleen in overleg.
    - De sfeer in het ziekenhuis is vaak niet huiselijk.

  • Badbevalling

    Badbevalling:

    Alle verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Stadshagen in Zwolle hebben ervaring in het begeleiden van bad bevallingen.

    Bevallen in bad heeft een aantal voordelen:

    - Het warme water heeft een pijnstillend effect
    - Het zorgt ervoor dat jij je beter kan ontspannen
    - Je hebt meer bewegingsvrijheid in het water
    - De kans op inscheuren of een knip is kleiner
    - De overgang voor de baby is comfortabeler en rustiger

    Ook heeft bevallen in bad een aantal nadelen:
    - In het Isala zijn maar enkele bevalbaden aanwezig, dus een bad bevalling is niet altijd mogelijk.
    Om de kosten van een badbevalling te drukken moet je bij een poliklinische badbevalling bij binnenkomst een pakket à 100 euro aanschaffen.
    - In de thuissituatie moet je voldoende ruimte hebben om een bevalbad neer te kunnen zetten en heb je bv een bed in de buurt nodig voor het geval je snel op bed "moet".
    - Het vollopen van het bevalbad kan 1 uur duren
    - Het kan zijn dat er vóór- of tijdens de bevalling een medische reden ontstaat waarom je niet in bad mag bevallen. Ook bv een ruggeprik gaat niet samen met een badbevalling.

    ____________________________________________________________________________

    Voor een badbevalling dien je een speciaal bevalbad te huren. Verloskundigenpraktijk Stadshagen heeft 2 bevalbaden te huur. Vraag naar de mogelijkheden of Kijk voor meer informatie op:

    www.primabevallen.nl/bevalbaden/
    www.geboortedeco.nl
    www.aveta.nl